Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Antena 3
Anul şi data apariţiei: 03.11.2010
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: reportaje
Pagina (dacă este cazul): 3
Autorul articolului: Antena 3
Titlul articolului: Asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei, neconstituţională. Moţiunea de cenzură îşi pierde obiectul
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.antena3.ro/romania/asumarea-raspunderii-pe-legea-educatiei-neconstitutionala-motiunea-de-cenzura-isi-pierde-obiectul-112481.html


Curtea Constituţională s-a pronunţat, miercuri, asupra conflictului dintre Parlament şi Guvern referitor la Legea Educaţiei. Potrivit judecătorilor, decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe această lege este neconstituţională. Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a fost cel care a sesizat Curtea în acest sens.

Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea pe această Lege în 28 octombrie. În plenul Parlamentului, premierul Emil Boc a susţinut că Legea Educaţiei va schimba "din temelii" sistemul educaţional românesc. Primul-ministru a prezentat prevederile proiectului de lege şi modul în care actul normativ ar urma să contribuie la dezvoltarea şi modernizarea sistemului educaţional.

După ce Guvernul a anuţat că intenţionează să-şi asume răspunderea, Mircea Geoană a depus o sesizare către Curtea Constituţională în legătură cu existenţa unui conflict între instituţiile statului în cazul acestei Legi. Preşedintele Senatului a explicat că actul normativ se află în procedura legislativă la Senat şi că nu poate fi restras.

Moţiunea de cenzură îşi pierde obiectul

În urma deciziei de miercuri a Curţii Constituţionale, Legea Educaţiei se întoarce în Parlament. Tot în urma acestei decizii, moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie în urma asumării răspunderii îşi pierde obiectul.

"În aceste condiţii, practic fiind anulată angajarea răspunderii, moţiunea de cenzură nu mai are obiect. Decizia este una corectă, consecventă cu cele anterioare. Salut decizia, este un pas normal pentru normalitate, pentru restabilirea separării puterii în stat", a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu.

"Guvernul are de învăţat că nu se poate face chiar orice în România", a mai spus liderul liberal.

La rândul lor, liderii PSD şi PC au declarat că decizia Curţii este una normală şi că, practic, moţiunea şi-a atins obiectivul.

"E un semn bun. Săptămâna viitoare, în plenul Senatului, poate intra textul Legii şi în câteva zile să fie adoptat. Era calea normală", a declart preşedintele PSD, Victor Ponta.

"Este o decizie salutară a Curţii Constituţionale. Cei de la Putere ştiau că această Curte va decide că această procedură e neconstituţională. Prin urmare, din punctul nostru de vedere, moţiunea şi-a atins obiectivul", a spus preşedintele PC, Daniel Constantin.

Liderii Opoziţiei, despre decizia CCR



Noutăţile Legii pentru care s-a asumat răspunderea

Printre noutăţile prevăzute în noua Lege a Educaţiei se găseau reducerea numărului de ore şi conceperea unei programe care să acopere doar 75% din timpul necesar învăţării. Orele urmau să scadă de la o medie de 25, în cazul învăţământului primar, la o medie de 20 şi de la 30, în cazul celui universitar, la 25. O altă noutate consta în faptul că universităţile vor primi calificative, în funcţie de preformanţe.

Potrivit premierului Emil Boc, decizia de asumare a răspunderii pe Legea Educaţiei a fost luată din două motive. Primul îl reprezintă faptul că Legea este blocată în Senat încă din luna mai. Cel de-al doilea motiv, susţine premierul, constă în necesitatea modernizării statului român.

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a amânat decizia privind asumarea răspunderii de către Guvern pe Legea Educaţiei.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.